חיפוש באתר
 

חדשות


 
מועדון לקוחות למחזיקי
כרטיס חבר ההתאחדות
 
 


 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 
 

 


 
 
 
תוספי תזונה

 
 
 

פעמים רבות מציעים לנו בבתי המרקחת ובחנויות הפארם השונות לקנות  תוספי תזונה. מהם למעשה אותם תוספים? מדוע הם כה חיוניים לבריאותנו? ומה עלינו לדעת לפני שאנחנו צורכים תוספים אלה?

ד"ר גיורא דביר

באדיבות מזון+

 

ידע שהצטבר ממחקרים רבים מראה שלתפקוד מטבולי תקין של הגוף יש צורך בחומרים כגון מינרלים, ויטמינים, חלבונים וחומרים חיוניים אחרים. מחסור באחד ממרכיבי התזונה החיוניים עלול לגרום לפגיעה מיידית בבריאותינו. במידה והמחסור נמשך לאורך זמן הנזק למערכות בגוף חמור יותר. אבותינו בדורות הקודמים לא צרכו תוספי תזונה כלל. עד לפני כמאה שנים הטכנולוגיה והמדע לא ידעו על קיומם של תוספי התזונה ועל כן לא הכירו בחשיבותם. לעומת זאת, העובדה שאנו שורדים, מוליכה למסקנה שמזונם של בני הדורות הקודמים הכיל את כל המרכיבים החיוניים.
גופנו מקבל את החומרים החיוניים לו דרך המזון. נשאלת השאלה: האם המזון שלנו מכיל את כל המרכיבים החיוניים לבריאותינו ? 
על מנת לענות על שאלה חשובה זאת עלינו ראשית לבחון את מצב בריאותה של האנושות.

תוסף תזונה, או תוסף מזון?

תוסף תזונה, עפ"י הגדרתו בויקיפדיה, הוא חומר הנאכל בנוסף למזון הרגיל, במטרה לספק חומרים חיוניים כגון ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן או חומצות אמינו החסרים או לא מספיקים, בדיאטה הרגילה. מבחינה חוקית, במדינות מסוימות תוספי תזונה מוגדרים כמזון ובאחרות כתרופות.
המונח המדוייק הוא תוספי תזונה. המשמעות היא: שאנו מוספים לתזונה הכללית שלנו מוצרים (תוספים) אשר משפרים אותה. לעומת זאת, כאשר מדובר על תוסף מזון (לא תזונה), מדובר על חיזוק או תיסוף למוצר מזון ספציפי (נניח העשרת דגני הבוקר שלנו בוויטמינים בתהליך הייצור במפעל).

הסטטיסטיקה מצביעה על עליה מתמדת במחלות לב, סוכרת, סרטן, השמנת יתר, בעיות פוריות ומגוון רחב של מחלות ובריאות לא תקינה. המסקנה החד-משמעית היא "אנחנו בתהליך של התדרדרות לקראת "משבר בריאות".  
 סיבות למשבר בריאות המזון
למשבר הזה יש מספר סיבות. נצביע על שתיים מהן:
1) רעלים (חומרים כימיים המזיקים לגוף).
2) חסרים במרכיבי תזונה חיוניים.
על רעלים: התעשייה המודרנית מייצרת מיליוני חומרים ותרכובות כימיים, חלקם רעילים, שחודרים למים, לאוויר ולמזון ומרעילים אותנו.
על המזון: במשך מאות אלפי שנים בני האדם ליקטו וצדו את מזונם. החקלאות כפי שאנו מכירים אותה היום התפתחה לפני כעשרת אלפים שנה ועד לפני כ- 150 שנה  התקיימה ללא שימוש בחומרים כימיים תעשייתיים. בתחילת המאה ה-20 אופן יצור המזון החל להשתנות והפך בהדרגה לפחות אורגני ויותר מתועש. אדמה דלה במינרלים וחסרת איזון מגדלת צמחים חולים ודלים במינרלים וויטמינים. מה שפוגע קשות באדמה הוא השימוש הנרחב בדשנים וחומרי הדברה כימיים, שיטות השקיה פסולות וגידול יתר של יבולים מבלי להחזיר לאדמה את החומרים החיוניים שנלקחו ממנה.
מהלומה נוספת לאיכות המזון שאנו צורכים היא העיבוד התעשייתי שלו. כך מתקבלים מוצרים כמו קמח לבן, אורז לבן וסוכר מזוקק המכילים בעיקר קלוריות ריקות. השימוש בחומרים משמרים, צבעי מאכל ותנורי מיקרוגל מורידים את איכות המזון, כל אחד בדרכו. התוצאה היא שאנו אוכלים מזון דל במינרלים, ויטמינים וחומרים חיוניים אחרים. אנו חיים במציאות בה מוצרים אלה הינם חלק עיקרי בהרכב המזון שלנו ויש צורך במאמץ גדול להימנע  משימוש בהם.
במצב בריאותי תקין רצוי לאדם לזהות אם קיימים חסרים בתזונתו ולהשלים אותם. ניתן לעשות זאת ע"י שיפור התזונה. אם זה לא מתאפשר, ניתן להשלים בעזרת תוספי תזונה.

חסרים בתזונה
 ישנם חסרים אשר ניתן להבחין בהם תוך זמן קצר. לדוגמא, חוסר סידן קיצוני הגורם להתכווצות שרירים, גירודים בעור וקושי בהירדמות. חוסר ברזל יגרום בטווח הקצר לעייפות מוגברת. לעומת זאת ישנם חסרים הגורמים לנזק מצטבר הניתן להבחנה רק אחרי תקופת זמן ממושכת. דוגמא לכך הוא נזק מצטבר לעצמות כתוצאה של חסר כרוני בסידן.
מצב בריאותי לקוי פירושו נזק לתאים בגוף. נזק זה נגרם בין השאר, מפציעות, מיקרובים (חיידקים, וירוסים ועוד), קרינה אלקטרומגנטית, רעלים ועוד. על מנת להבריא יש צורך לנקז את הרקמות הפגועות, להוציא מהן את הרעלים ולאפשר לגוף לבנות תאים בריאים חדשים.
לביצוע יעיל של משימה זו  הגוף זקוק לאנרגיה וחומרים שאותם הוא אמור לקבל מהמזון בקצב וכמות מתאימים. אם האדם אוכל כפי שאכל לפני שנגרם הנזק, קרוב וודאי שאינו מקבל את החומרים החיוניים להבראתו.
כשהמטרה היא לשפר ולשמור על הבריאות, שימוש מדויק בתוספי תזונה איכותיים המבוסס על מחקרים וידע, הוא כלי חיוני, זמין ויעיל. תהליך ההבראה של הגוף הוא איטי יותר או בלתי אפשרי אם הוא אינו מקבל חומרים אלו. לדוגמא: במצב של נזק לשרירים יש צורך גבוה במנגן וויטמין B12.  בלי תוספת גדולה של מרכיבים אלה קצב החלמה יהיה איטי. השלמה בתוספי תזונה תאפשר קצב החלמה מהיר יותר. פעמים רבות האדם אינו מסוגל לאכול את כמות המזון הדרושה לבריאות תקינה של הגוף. לפיכך, במקרים שיש צורך לשפר את הבריאות, תוספי תזונה הם אמצעי עזר חשוב ביותר.

יעילות בשימוש בתוספים
על מנת שהשימוש בתוספי התזונה יהיה יעיל יש צורך בשני מרכיבים:
א. דרך לזהות את  החומרים  שחסרים לגוף להבריא ולתפקד.
ב. תוספי תזונה איכותיים, אמינים ואפקטיביים.
קינסיולוגיה היא שיטה לקבלת מידע ממערכת העצבים דרך השינוי במתח השריר המאפשרת זיהוי  יעיל  של  מה שדרוש לגוף על מנת לתפקד.  באמצעות הקינסיולוגיה ניתן לקבוע מה חסר, מה יעזור, מה עלול להזיק, הקינסיולוגיה מאפשרת להשוות בין מיני מזונות, סוגי תוספי תזונה, איזה מינון יש לקחת ומתי. ניתן להבחין בשיפור או הרעה במצב ולהתאים את הטיפול בהתאם.
בעולם קיימים אלפי יצרנים של תוספי תזונה. יש מספר קטן של חברות שמפיצות את מוצריהן דרך אנשי מקצוע המוסמכים בתחום הבריאות בלבד. חברות אלה מתחרות ביניהן ביצור תוספי תזונה איכותיים שנותנים את הפתרונות הטובים ביותר לאנשי המקצוע במאמציהם לסייע ללקוחותיהם. הצלחה בתחרות זאת מחייבת בחירה קפדנית של חומרי גלם, בקרת איכות מעולה לאורך כל שלבי היצור, מחקרים קליניים שיאפשרו חדשנות  ועוד.

כותב המאמר הינו ד"ר (PH.D. DC) גיורא דביר, כירופרקט וקינסיולוג.
 

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
הצעות עבודה אחרונות
דרושים טבחים
  מידע נוסף
   
דרוש קונדיטור
  מידע נוסף
   
דרושים טבחים
  מידע נוסף
   
דרושים טבחים
  מידע נוסף
   
דרוש אופה
  מידע נוסף
   
דרוש טבח
  מידע נוסף
   
דרוש שף
  מידע נוסף
   
דרוש שף קונדיטור
  מידע נוסף
   
דרושים קונדיטורים
  מידע נוסף
   
דרושים עובדי מטבח
  מידע נוסף
   
דרוש סושי מן
  מידע נוסף
   
דרושים טבחים
  מידע נוסף
   
דרושים סו שפים, טבחים
  מידע נוסף
   
דרוש סו שף
  מידע נוסף
   
דרושים טבחים
  מידע נוסף
   
קונדיטורים ועובדי מטבח
  מידע נוסף
   
דרוש אופה
  מידע נוסף
   
דרוש שף / שפית
  מידע נוסף
   
דרוש טבח
  מידע נוסף
   
דרושים טבחים וקונדיטורים
  מידע נוסף
   
סו שף
  מידע נוסף
   
קונדיטור /ת
  מידע נוסף
   
קונדיטור /ת
  מידע נוסף
   
אחראי\ת מטבח קר
  מידע נוסף
   
סו שף
  מידע נוסף
   
קונדיטור/ית
  מידע נוסף
   
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 




 
Bookmark and Share
 


 
מועדון לקוחות למחזיקי
כרטיס חבר ההתאחדות
 
 



 


 


 

 


 


 



 


 


 


 



 



 


 


 


 



 


 


 
 
כל הזכויות שמורות © ICPA  התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל    I    טלפון: 08-6227876    icpa.israel@gmail.com    I

לייבסיטי - בניית אתרים